Arvosijoittaminen sana tuo minulle kylmiä väreitä. Tätä sanaa viljellään mediassa ja netin teksteissä. Gurusijoittaja heittävät sitä ilmaan.

Aloitin sijoittamisurani joitakin vuosia sitten - ensimmäiset sijoitusajatukseni kulkivat nimenomaan kahden ajatuksen perässä. Pitää ostaa turvallinen ja arvokas osake - josta saa arvoperäistä tuottoa. Uskoin vihreänä myös, että pörssissä on piensijoittajalla mahdollisuus tehdä tehokasta päiväkauppaa.

Nuo ajatukset ovat aikoja sitten jo karisseet. Toki esim. päiväkauppa on mahdollista, jos omistaa suuren määrän rahaa ja muistaa, että ostoihin ja myynteihin liitty joitakin sääntöjä, jotka tekevät pienellä rahalla tapahtuvan päivänkaupan aika vaikeaksi.

Oikeastaan ymmärsin rahan virtaa luettuani aikoja sitten erään yhdysvaltalaisen sijoittajan tekstin osinkosijoittamisesta. Hän esitti kaavion, josta näki, miten paljon korkoa korolle ilmiö vaikuttaa, jos sai  osinkoa kuukausittain. Noihin aikoihin mietin toisen sijoitusasunnon hankkimista, ja mietin miten siihen ikinä saa rahat kokoon. Luettuani tuon artikkelin tajusin, että sijoitusmarkkinoilta voi saada kuukausipohjaista tuloa aivan samalla tavalla kuin asunnon ostaisi. Ja mikä parasta ei tarvitse ottaa lainkaan lainaa.

Nyt mietitte tietenkin Suomen pörssiä. Kyllä, Suomen pörssissä osinkoja jaetaan keväällä. Tästä tulee kuuluisa sana: Osinkokevät.

Yök, mikä sana. Jos hyppää yhdysvaltain tai kanadan pörssien puolelle avautuu aivan uudenlainen näkymä osinko maailmaan. Osinkoa voi saada koska vain. 

www.sijoittajat.fi teki keräsi taulukkoon 22 tunnetunt osakemarkkinan osinkotuoton keskimäärin. Kun tutkintaan keskimääräisyyttä, maailman osinkotuotto on keskimäärin 3,2%. Näin jos sijoittaisi isoon indeksiin, jossa on kaikki maailman osakkeet - ja tuo indeksi maksaisi tuottoa suoraan sijoittajalle. Voitte vilkaista artikkelia täältä: https://www.sijoittaja.fi/89940/parhaita-osinkotuottoja-eri-osakemarkkinoilta-helsingin-porssi-sijalla-6/. Artikkelin mukaan suomessa osinkotuotto pörsissä olisi 3.9% ja yhdysvalloissa 2,4%, joten Kyllä Suomen Pörssi on parempi paikka ja sieltä todellakin saa parhaita tuottoja.

Artikkeli rinnastaa hauskasti Suomen ja Yhdysvaltojen pörssejä toisiinsa, ja tekee tilastotiedoilla ihan omia päätelmiä, miettimättä kovinkaan pitkälle asioita. Se unohtaa pörssejä vertailessaan, mitä tarkoittaa oikeasti sana keskimääräisyys ja koko. Jos mietimme Suomen ja Yhdysvaltojen pörssejä.

1) Suomen pörsissä on muutama sataa paperia

2) Yhdysvaltojen pörssissä on joitakin tuhansia papereita

Jos tarkastellaa USA:n pörssejä, niin veikkaisin, että sieltä löytyy yli 8% osinkoa maksavia papereita enemmän kuin suomen pörssissä on papereita yhteensä. Näistä papereista sanotaan tietenkin, että ne ovat suuren riskin papereita - taloustiedot ovat täysin kuralla. Niille ei ole tulossa arvonnousua. "Suomessa on vain paremmat paperit". Mutta jos minä haluaisin rakentaa indeksin itselleni, joka olisi Suomen pörssin paperien kokoinen, niin laittaisin siihen indeksiin enemmin Pohjois-amerikan 8% osinkopapereita kuin Suomalaisia osinkopapereita.

Omistan yli 8% osinkotuoton tuovia papereita yhdysvaltain, kanadan, hollannin ja saksan pörsseistä. Yhdysvaltojen pörsseistä hyviä osinkopapereita ovat REIT-paperit, eli kiinteistösijoittamiseen erikoistuneet rahastotyyppiset osakkeet. Reitit ovat normaaleita osakkeita, eli niitä ei saa sekoittaa ETF-rahastoihin. Harrastan lisäksi osakekaupoissa aina ehdotonta pahuutta, eli ostan ns. 'Kurssiosinko'-papereita - eli papereita, jotka tippuvat arvossa korkealta, mutta pitävät osinkonsa. USAn- markkinoilla osinkoa jaetaan neljästä kahteentoista kertaa vuodessa, joten kurssiosinko on erittäin näppärä tapa kerätä tuottoa salkkuun. Ostaessani paperia minulle on tärkeätä, että ostoa seuraa osinkon maksu, jolloin kuluni maksetaan saman tien pois. Kannattaa käyttää välittäjää, jolla kulut pysyvät maksimissaan 5 euron paikkeilla - yhdysvalloissa 3 euroa on ehdoton maksimi.

Usein kurssiosingosta varoitetaan, koska sen pitäisi liittyä siihen, että yrityksellä menee huonosti ja osinko tulee ehdottomasti laskemaan. Harvemmin näin kuitenkin käy. Sanoisin että on ihan yhtä todennäköistä, että mikä tahansa yritys laskee osingon määrää kuin että juuri kurssiosinko-yritys laskee sitä.

Maailmalla on tehty tutkimuksia, että parhaa tuotot nimeenomaan saa näistä romahtaneista papereista. Tässä kohtaa yritin oikeasti löytää pikaisesti viimeisimmän lukemani tutkimuksen, mutta epäonnistuin sen löytämisessä. Mutta peruspointti on, että alasmenneillä on tapana nousta ylös. Eli koska sijoittaminen on psykologiaa, ihmisillä on jostain kumman syystä tapana alkaa myydä osakkeita, kun yrityksellä on pientä ongelmaa, jolla ei ole mitään vaikutusta oikeasti yrityksen tulevaisuuden kanssa. Eli pienellä pähkäilylläkin tajuaa, että romahtaneet paperit voivat olla äärimmäisen hyviä sijoituskohteita. Jotkut yrittävä metsästää näitä esimerkiksi arvioimalla yritystä PB-luvun kanssa (Price-to-Booking-value) - toiset taas kuten esimerkiksi minä, tyydyn katsomaan, mikä osinkotuotto tällä hetkellä ja miten osinkotuotto on muuttunut lähiaikoina. Toki saatan katsoa, mikä on yrityksen taloudellinen tila - en halua ostaa saman tien konkurssiin menevää yritystä.

Itse käytän kurssiosingoa räikeästi hyväkseni. Ostan paperia, kun kurssi on yli 8% ja pidän sitä, kun kurssi nousee, enkä osta lisää. Lisää ostan vain, kurssi laskee ja näin ollen osinko nousee. Pyrin myös ostamaan useita yli 8% osakkeita - Olen jostain syystä mieltynyt 11% osaketuottoon - riskin määrä salkussa laskee, kun osakkeiden määrä kasvaa. Tilastollisesti 55 osakkeen omistaminen laskee salkku riskin 80% ja yli sadan omistaminen laske riskiä lähemmäs 90%. Eli suurella määrällä osakkeita, joukossa voi hyvin olla korkeariskisiä osinkotuotoltaan 20% papereita.

En kuulu siihen joukkoon, jotka alkava kyttäilemään vuosia, että joko vihdoin 'Arvo-osakkeen' osinko nousee promilen ja vihdoin saan osinkoa 2,4 sijaan 2,41%. Otan mielummin saman tien 10%, jos vain saan.

Kannattaa muistaa, että myös korkea tuottoiset ETF:ät ovat hyvä sijoituskohde. En nyt puhu uudelleen sijoittavista, vaan niistä vierastetummista, eli tuottoa jakavista. Tunnustan, että uudelleen sijoittavat tuovat tavallaan tuottoa enemmän, koska niihin verotus iskee vasta myyntihetkellä. Jos hakee voittoa vasta myyntihetkellä ja hyväksyy sen ajatuksen, että joku muu hoitaa uudelleen sijoituksen ja ajattelee menettävänsä rahaa muuten vero-ongelman suhteen - kannattaa pysyä uudelleen sijoittavissa ETF:ssä. Itse hyväksyn sen, että ETF:n osinkovero on korkeampi kuin osakkeen, mutta olen sitä mieltä, että otan mielummin ETF:stä tuottoa myymättä paperia kuin että ottaisin tuoton vasta myymällä paperia. Näissä kahdessa kohdassa on eroa. Toinen on jatkuva mahdollisuus sijoittaa rahaa, kun verotus iskee vasta vuoden kuluttua (riippuu mistä maasta etf on), ja toinen on päätös, että ottaa rahan käyttöön vasta kerran pitkällä tulevaisuudessa. Osakkeiden myyminen ja ETF:n tuotto ovat suoraan rinnastettavissa toisiinsa, paitsi että ETF:ää ei tarvitse myydä. Pitää vain paperin, vaikka kuolemaansa saakka. Jos tuottoa saa tarpeeksi, niin veroyksityiskohdilla ei juuri ole merkitystä, ellei sitten ole ahne.

Käytän myös arvonmuutosta toisinaan hyväkseni. Eli kun on tilaisuus siirtää osinkotuloja parempaan kohteeseen mahdollisen osakkeen arvonmuutoksen tukemana, voin tehdä sen mielelläni. Eli suunnitelmiini ei suinkaan kuulu pitää osaketta maailman tappiin asti.

Eli raasti sanoen näkemykseni osinkosijoittamisesta on. Osta korkeatuottoisia papereita ja pidä niitä niin kauan kuin siitä on hyötyä. Yli 8% paperit ovat parhaita, mutta tietyissä tapauksissa hyväksyn 5% papereitakin. Ja tunnustan omistavani matalalukuisen paperin, Coca-colan - tuotto vain 3,5%. Toisaalta omistan myös Corcus Entertaiment - osinkotuotto 18%.

Jos luulette, että omistan vain papereita Pohjois-Amerikasta, olette väärässä. Hollantilaiset ja toisinaan Saksalaiset paperit ovat näppäriä lisiä kevätaikona. Mutta pääsääntöni osinko-osakkeissa on omistaa papereita sellaisista maista, joilla on toimiva verosopimus Suomen kanssa. Näihin maihin ei kuulu mm. Ranska, sillä toimiva sopimus tarkoittaa, että oikeasti ei joudu maksamaan enempää kuin 15% osinkosta liikkeellelaskumaalle ja että Suomessa tämä oikeasti huomioidaan verotuksessa.

No, tähän voin antaa kuitenkin varoituksen. Yhtiöillä on tapana myös mennä konkurssiin. Eli jos innostut ostamaan yli 8% osinkotuottoa, tarkasta hieman yhtiön finanssitilannetta - ja arvioi itse, oletko valmis ottamaan riskin. Positiivista on, että korkealla osinkotuotolla ja huonolla tuottavuudella yhtiö saattaa pörrätä vuosia ja sitten toipua ja alkaa menestymään. Mutta toiset yhtiöt kuten Air Berlin, voivat mennä konkurssiin. Eli kirjoitan mitä tahansa riskin ottamisesta, niin aina kannattaa erottaa, milloin riski on todennäköinen. Älä osta konkurssiin menevää yritystä. Viimeinen asia on eri asia kuin uskoa, että yhtiö menee konkurssiin, koska joku nettiteksti väittää niin. Tarkista itse asia finansitiedoista ja ota selvää yrityksestä. Ihan varmuus yrityksen jonkinlaisesta tulevaisuudesta voi olla ihan riittävä pohja sijoittamiseen.

Ja äärimmäisen tärkeä toteamus, joka kannattaa aina muistaa sijoittettaessa. Sijoittaminen on pelkkää psykologiaa. Mikäli uskot, että tekoäly tuo konemaisen ajattelu markkinoille, kannattaa tutustua sanaan tekoäly ja ymmärtää, että sekin on ihmisen tekemä ohjelma. Sekin noudattaa samaa psykologiaa kuin tekijänsä on noudattanu. Kurssit viipottavat suuntaan tai toiseen sen mukaan, mitä ihminen uskoo tapahtuvan tulevaisuudessa. Ei sen mukaan, mitä oikeasti tapahtuu tulevaisuudessa. Ostaminen on aina arvelua. Riskisijoittaja sijoittaa silloin, kun muut myyvät ja ostaa silloin kuin analyytikko sanoo myykää. Sekin on pelkkää psykologiaa - halua liikkua vastakaiseen suuntaan ja etsiä sieltä voitoa, mihin toiset sen heittävät. Jos sijoitat osinkoihin, niin psykologiasta ei tarvitse välittää. Otat vain riskin omistaa jotain asiaa pitkään ja saada siitä kurssien suunnista välittämättä. Rinnasta sijoitus asuntoon. Et sinä asuntoakaan joka päivä myy ja asunnon hinta oikeasti laskee koko ajan. Mutta osinko/ vuokratuotto korvaa laskun menetykset. Kaikki on lopulta vain pääsi sisällä - uskomuksessa, että sinulla pitää olla se raha realisesti jossain. Jos raha pitää olla käsissäsi, niin neuvo. ÄLÄ aloita sijoittamaan, vaan nauti elämästäsi. Ei raha ole kaikki kaikessa. Minulle sijoittaminen on pelkkää ajan kulua. Rahasta voi olla hyötyä eläkkevuosina, mutta oikeasti en edes tiedä elänkö silloin. Kuolevaisuutta kannattaa pohtia miettiessäsi sijoittajan uraa.

Ja nyt vastuuvapauslauseke: En kehoita minkäänlaisiin sijoituspäätöksiin. Itse olen riskisijoittaja. Hyväksyn sen tosiseikan, että korkeammat tulot tuleva kovemmalla teoreettisellä riskillä. SINUN ei tarvitse olla riskisijoittaja. Voit jättää sijoittamisen kokonaan välistä ja sijoittaa omaan elämääsi - tai voi turvallisesti sijoittaa uudelleen sijoittaviin rahastoihin, ja saada ihan mukavaa tuottoa elämääsi onnellisuttamaan tietämättä mitään oikeasti pörssin toiminnasta.

Tämän jälkeen aloitan tulevissa kirjoituksissa tutustumaan teidät yhtiöhin, joita monen mielestä EI MISSÄÄN NIMESSÄ PIDÄ OSTAA!